BA proizvodi BA proizvodi BA proizvodi BA proizvodi BA proizvodi BA proizvodi BA proizvodi BA proizvodi BA proizvodi
>

Zadnje slike

  • Stranica:
  • 1
  • 2

Tema:

Kukuruz 19 Pro 2010 01:07 #164

Koliko dugo kuhate kukuruz, nakon kuhanja da li ga aromatizirate ili dodajete bilo koje tekuće ili praškaste dodatke i jeste li ikada probali kukuruz kuhati sa vodom u kojoj su se kuhale boile?
Kukuruz kuham do njegovog pucanja, prije sam kuhao cca 2 i pol sata (nije došlo do pucanja) i nisam vidio nekih razlika, mada je vjerojatno ovaj duži način bolji zbog šaranove probave.
Nikada ga ne aromatiziram, probao jesam ali nisam bio zadovoljan rezultatima.

KŠR Mrežnica!!!

Re: Kukuruz 19 Pro 2010 11:18 #165

  • žac
  • Izvan mreže
  • DOMAĆIN
  • Postovi: 1749
Prvo- važno ti je kukuruz namoćiti, najbolje u vruču vodu 24h.
Tada škrobna zrnca kukuruza dobro upiju vodu, inače bez toga ona su jako dobro zaštičena u endospremu.

To je i cilj prirode, jer škrob je rezerva tog zrna, iz njega kreče novi život. Kad bi bio tako lako narušen nebi niti postojao.

Nakon toga, pošto je zrno upilo vodu kuhanje ne traje dugo i kreće se do trenutka kada pukne zrno,odprilike do sat vremena bez dodataka.
Zašto puca zrno? Zato jer dolazi do želatinizacije škroba i u zrnu više nema mjesta za tu količino materije.
Škrob u takvoj konzistenciji je koliko toliko probavljiv za ribe,i za šarana, inaće ne.

Dodaci tipa šečer, sol, i sl, produžavaju vrijeme kuhanja jer sprečavaju želatinizaciju škroba.
To treba imati na umu.

Također treba imati na umu da nakon što smo ustanovili da je zrno dovoljno kuhano i posudu maknemo sa vatre, kukuruz tako kuhani trebalo bi ostaviti u prisutnoj vodi i tek tada dozirati dodatke koje planiramo jer tako kuhano zrno još nekoliko sati upija tekučinu oko sebe a ti isti dodaci ne sprečavaju želatinizaciju škroba koja se več dogodila.

Kuhani kukuruz treba potrošiti što prije jer želatinizirani škrob počinje između sebe stvarati nove veze i tako nastaje neprobavljivi škrob, tzv rezistetni škrob.

Ukiseljavanje ili fermentacija kukuruza treba se odvijati bez prisustva kisika, inaće je to kvarenje a ne fermentiranje.

Re: Kukuruz 19 Pro 2010 11:49 #166

A recimo kada se priprema kukuruz za lov, da bi se bolje upio neki tekući dodatak bolje je koristiti ohlađen ili vruć kukuruz?
Inaće čuo sam kako neki gule zrna, suše ih i onda u to stavljaju tekuće dodatke kako bi se bolje upilo.

KŠR Mrežnica!!!

Re: Kukuruz 19 Pro 2010 12:08 #167

koje bi dodatke valjalo dodati na kuhani kukuruz i kako dozirat?

Re: Kukuruz 19 Pro 2010 12:12 #168

  • žac
  • Izvan mreže
  • DOMAĆIN
  • Postovi: 1749
U svakom slučaju vrući kukuruz, onda najbolje upija kao i boila. Šaran ima posebno jako izražen osjet mirisa. Zato nije potrebno toliko obračati pažnju na taj dio, guleći kožicu i slično. I najmanji signal dopire do njegovih receptora koji su raspoređeni po cijelom tijelu gotovo.

Re: Kukuruz 19 Pro 2010 12:19 #169

  • žac
  • Izvan mreže
  • DOMAĆIN
  • Postovi: 1749
U kuruz je ponajbolje stavljati melasu, ostatak kod izrade šečera. Em je slatkasta, em prepuna visoko vrijednoh elemenata.
Aromatiziranje kukuruza postaje bezpotrebno onog trenutka kad pogledate kako izgleda hranilište sa kukuruzom. Puno sjemenki odrađuje veliki dio posla jer svaka za sebe daje signal, za ribu i više nego dovoljno, plus toga tu je i vizuelni efekt a da ne spominjem njegovu veličinu koja je jako blizu veličine prirodne hrane šarana što isto tako nije za zanemariti.
Svi ostali dodaci mi se čine preskupi za partikl. Bolje ih čuvati za boile.

Zahvalu/e je/su izjavio/li sljedeći korisnik/ci: Carp sistem

Re: Kukuruz 19 Pro 2010 13:29 #172

Ja sam inaće stavljao aromu za domačinstvo (najčešće bananu, vaniliju i jagodu), razmrvio sam klinčiće, dodao malo soli, crvene paprike i to bi bilo to.
Bio sam oduševljen rezultatima i još uvijek sam

KŠR Mrežnica!!!

Re: Kukuruz 19 Pro 2010 14:14 #177

  • žac
  • Izvan mreže
  • DOMAĆIN
  • Postovi: 1749
Šaranaš sa Mrežnice napisao:
Ja sam inaće stavljao aromu za domačinstvo (najčešće bananu, vaniliju i jagodu), razmrvio sam klinčiće, dodao malo soli, crvene paprike i to bi bilo to.
Bio sam oduševljen rezultatima i još uvijek sam


Uglavnom, najvažnije je da se dobro skuha. Sve ostalo je stvar iskustva, i kako tebi odgovara u tvome ribolovu.

Re: Kukuruz 19 Pro 2010 14:20 #178

  • Nicko19
  • Izvan mreže
  • Senior Fisher
  • Postovi: 60
Ja sam kukuruz uvjek namakao u vodi barem 24h prije kuhanja,kuham ga dok ne krenu pucati zrna,maknem kukuruz sa vatre i sipam ga u kante,nakon toga kukuruz u svakoj kanti prelijem sa 0,5kg šećera koji je otopljen 1L vode,i to mi se pokazalo najbolje...

Re: Kukuruz 19 Pro 2010 14:22 #179

  • zdravek
  • Izvan mreže
  • DOMAĆIN
  • Postovi: 468
Nije loše kukuruz namočit u vodu od kuhanja boili i poslje sve to skupa skuhat ,ludilo .lp

naj mi krv kalit !

Re: Kukuruz 19 Pro 2010 14:33 #181

  • žac
  • Izvan mreže
  • DOMAĆIN
  • Postovi: 1749
Ne trebaš šečer razmakati, dodaš ga samo pred kraj kuhanja i to je to.

Re: Kukuruz 19 Pro 2010 14:42 #183

Nicko19 napisao:
Ja sam kukuruz uvjek namakao u vodi barem 24h prije kuhanja,kuham ga dok ne krenu pucati zrna,maknem kukuruz sa vatre i sipam ga u kante,nakon toga kukuruz u svakoj kanti prelijem sa 0,5kg šećera koji je otopljen 1L vode,i to mi se pokazalo najbolje...


slažem se, zašećereni kukuruz mi se najbolje pokazao od svega

KŠR Mrežnica!!!

Re: Kukuruz 25 Pro 2010 16:27 #300

moj način:
nakiselim ga u juplke kante s poklopcem cca 8-10kg suhog zrna,
ostavljam ga,zavisno od vanjske temperature(na hladno mu duže treba da nabubri)oko 3 dana i tada ga u kotlu prokuhavam(poželjno je da bude kao kazan za rakiju,jer onda nema toliko gubitaka onog specifičnog mirisa i brže bude kuhan)i kuham ga dok zrna ne počnu pucati...
na malo ohlađen kukuruz(sada ga ima u jupolki oko 12-15kg vlažnog) tretiram melasom cca 500ml na 5 kg,i CSL cca 150-200ml na 5kg i ostavljam ga još jedan dan
tada dobije onu fermentaciju i spreman za upotrebu
važno je da poslije kuhanja ima poklopac da nema prisustva zraka u kanti

YOU DO NOT HAVE TO KNOW HOW TO DESIGN HIGH NUTRITIONAL BAIT, TO
CATCH THE BIGGEST CARP CONSISTENTLY, BUT YOU WILL NEVER KNOW WHAT
YOU ARE MISSING IF YOU DON’T!!!

Re: Kukuruz 25 Pro 2010 19:57 #304

  • Oliver
  • Izvan mreže
  • Moderator
  • Postovi: 1008
Osobno više ništa ne kompliciram sa pripremom kukuruza,dan-dva prije se namoči,kuham dok ne počne pucati i onda još dan ostavim u toj vodi da se paca,pa na hranjenje! Gotovo nezaobilazan dodatak mi je konoplja i u tu kombinaciju okusa koju daju kuhani kukuruz i konoplja mi se bilo kakva kemija čini ko nepotreban trošak. A oprobavo sam stavljati i razne mirise i sirupe i sladila,ali mislim da stvarno nema potrebe dodatno nabrijavati tako atraktivno pripremljene mamce.Kuhani kukuruz+kuhana konoplja=mrak stvar!

@ gledati šarane na internetu = piti bezalkoholno pivo

Re: Kukuruz 25 Pro 2010 20:03 #305

sljedeće što budem definitivno probao je ova stvar s melasom

KŠR Mrežnica!!!

Re: Kukuruz 25 Pro 2010 20:06 #306

  • mili
  • Izvan mreže
  • Moderator
  • ja bi zategel
  • Postovi: 1289
Inaće čuo sam kako neki gule zrna, suše ih i onda u to stavljaju tekuće dodatke kako bi se bolje upilo.[/quote]

kukuruz se guli za vode koje imaju muljevito dno,jel na oguljeni kukuruz ne lovi se tolko mulj,dok na neoguljeni uđe mulj pod ljusku i brzo potamni,
govorim za lovni kukuruz ko bi ogulio kantu dvije kukuruza za hranjenja:P

Re: Kukuruz 25 Pro 2010 21:32 #307

još da nađeš nekoga tko ima pristup u šečerani...ta je melasa najbolja,nije razrijeđena:)

YOU DO NOT HAVE TO KNOW HOW TO DESIGN HIGH NUTRITIONAL BAIT, TO
CATCH THE BIGGEST CARP CONSISTENTLY, BUT YOU WILL NEVER KNOW WHAT
YOU ARE MISSING IF YOU DON’T!!!

Re: Kukuruz 01 Sij 2011 20:00 #462

  • ssix
  • Izvan mreže
  • Fresh Fisher
  • Postovi: 4
river carper napisao:
još da nađeš nekoga tko ima pristup u šečerani...ta je melasa najbolja,nije razrijeđena:)


A i poprilično jeftinija;)

Re: Kukuruz 01 Sij 2011 21:13 #464

pogotova ako nekoga imaš tamo

YOU DO NOT HAVE TO KNOW HOW TO DESIGN HIGH NUTRITIONAL BAIT, TO
CATCH THE BIGGEST CARP CONSISTENTLY, BUT YOU WILL NEVER KNOW WHAT
YOU ARE MISSING IF YOU DON’T!!!

Re: Kukuruz 02 Sij 2011 09:44 #472

  • Sabi
  • Izvan mreže
  • Fresh Fisher
  • Postovi: 9
Na faktoricu kuhane kuruze stavim jednu čajnu žlicu fruktoze,promješam i poklopim preko noći.

"Exsisto Superbus"

Re: Kukuruz 02 Sij 2011 10:52 #477

  • gottschee carp
  • Izvan mreže
  • Senior Fisher
  • Born 2 fish, forced 2 work
  • Postovi: 72
Oliver napisao:
Kuhani kukuruz+kuhana konoplja=mrak stvar!


Se strinjam...
poleg tega uporabljam še hrano za golobe (čičerika, grah, konoplja, oljna repka, koruza...., ki mislim da vsebuje 17 različnih vrst semen.

Picture 060.jpgPicture 060.jpg

Born 2 fish, forced 2 work

Re: Kukuruz 07 Sij 2011 10:57 #593

  • marko58j
  • Izvan mreže
  • Fresh Fisher
  • Vjeruj u sebe...
  • Postovi: 17
mili napisao:
Inaće čuo sam kako neki gule zrna, suše ih i onda u to stavljaju tekuće dodatke kako bi se bolje upilo.


kukuruz se guli za vode koje imaju muljevito dno,jel na oguljeni kukuruz ne lovi se tolko mulj,dok na neoguljeni uđe mulj pod ljusku i brzo potamni,
govorim za lovni kukuruz ...[/quote]

Istina, ali možeš koristiti umjetni kukuruz kao lovni mamac. Danas ima na izbor u raznim bojama s raznim "aromama",tonuči ili plutajući,sitno zrno ili krupnije zrno...kombinacija mnogo:)

Re: Kukuruz 07 Sij 2011 12:52 #594

  • žac
  • Izvan mreže
  • DOMAĆIN
  • Postovi: 1749
Sandro je mislio na prirodni signal kukuruza vjerojatno. Umjetni kukuruz je vrhunska stvar za stotine situacija, i vizuelno a i ko signal koji nosi sa određenim aromama, koje možemo i sami formirati.
No, prirodni signal umjetni kukuruz nema, nema škroba, nema želatinizirane komponente škroba kad skuhamo kukuruz itd. Tu je osnovna razlika, u svemu drugom je umjetna preporučljivija.

Re: Kukuruz 25 Sij 2011 22:41 #1122

  • marinac
  • Izvan mreže
  • Fresh Fisher
  • SOUND OF SILENCE
  • Postovi: 2
pozdrav kolege ribolovci! mene zanima što mislite o tome da se uzme nekoliko zrna kukuruza i dovede ih se u stadij klijanja,ne previše,tek toliko da se formira klica i korijenčić i izađe iz ljuskice...nakon toga da se natope melasom ili kakvim drugim aromama i dodacima,ništa pretjerano koncentrirano(nakon čega bi ostavio to dan-dva da možda preko malog korijena bolje upije aromu itd.),i da li bi se tako tretiran kukuruz mogao sačuvati dubokim smrzavanjem do ribolova...
Ima li ovo uopče smisla raditi?
BISTRO!

Re: Kukuruz 25 Sij 2011 23:01 #1125

  • žac
  • Izvan mreže
  • DOMAĆIN
  • Postovi: 1749
marinac napisao:
pozdrav kolege ribolovci! mene zanima što mislite o tome da se uzme nekoliko zrna kukuruza i dovede ih se u stadij klijanja,ne previše,tek toliko da se formira klica i korijenčić i izađe iz ljuskice...nakon toga da se natope melasom ili kakvim drugim aromama i dodacima,ništa pretjerano koncentrirano(nakon čega bi ostavio to dan-dva da možda preko malog korijena bolje upije aromu itd.),i da li bi se tako tretiran kukuruz mogao sačuvati dubokim smrzavanjem do ribolova...
Ima li ovo uopče smisla raditi?
BISTRO!


Ima naravno. Klijanjem zrna dešavaju se nevjerovatni procesi. Tako sam lovio na jamama, marof, i to mala klica šarani, velika klica amuri.
Kad klijaš kuruzu, prvo ju dan dva dobro natopi da upije maksimalno vode. Onda ju u večoj niskoj posudi imaj pokritu vodom ali ne preko zrnja nego tik do vrha, i mijenjaj vodu svaki drugi dan. Klijaj u hladu ali za topla vremena. Najbolje ti je u onim poklopcima od štednjaka, velikih šporeta, oni su niski i široki a rupe koje imaju zatrdi. Dok zrno klija neka sve bude pokriveno nećim kao one bijele folije naprimjer za pokrivanje gredica da ih se zaštiti od prejakog sunca. One imaju rupice i ispod ima zraka pa neće doći do brzok kvarenja. Samo mijenjati vodu, pa i isprati posudu u kojoj se klija.

Vode sa manje ribe pravu su mjesto za ribolov s tim mamcem.
Nemoj sa nižim natapati zrno i možeš ga zamrznuti nakon klijanja.

Lovna zrna možeš dipati ali ne sa aromama, probaj nježno to odraditi kako si rekao melasa i slično.

Zahvalu/e je/su izjavio/li sljedeći korisnik/ci: marinac

Re: Kukuruz 25 Sij 2011 23:21 #1131

  • marinac
  • Izvan mreže
  • Fresh Fisher
  • SOUND OF SILENCE
  • Postovi: 2
HVALA ŽAC!

Re: Kukuruz 25 Sij 2011 23:33 #1132

  • Antonio
  • Izvan mreže
  • Fresh Fisher
  • Postovi: 1
Koliko bi trebalo trajat kuhanje proklijalog kukuruza ? Te dal ga je tada uopšte potrebno kuhat? Dal se gubi na kvaliteti ako se prokuha proklijali kukuruz? Pozdrav

Re: Kukuruz 25 Sij 2011 23:47 #1133

  • žac
  • Izvan mreže
  • DOMAĆIN
  • Postovi: 1749
Netreba ga kuhati.

Re: Kukuruz 20 Velj 2011 22:48 #1831

  • petar
  • Izvan mreže
  • Platinum Fisher
  • Postovi: 800
Ima cc moore paricle mix sa dodatkom anisa i meni je ok da se dodada u spod mix a i nije skup 1kg je oko tri,cetiri evra!

Re: Kukuruz 21 Velj 2011 00:18 #1833

  • žac
  • Izvan mreže
  • DOMAĆIN
  • Postovi: 1749
petar napisao:
Ima cc moore paricle mix sa dodatkom anisa i meni je ok da se dodada u spod mix a i nije skup 1kg je oko tri,cetiri evra!


Ma skupo je to, 3-4 eura se napravi svašta za te novce.

  • Stranica:
  • 1
  • 2
BA background