BA proizvodi BA proizvodi BA proizvodi BA proizvodi BA proizvodi BA proizvodi BA proizvodi BA proizvodi BA proizvodi
>

Zadnje slike

Kalendar

Prosinac 2014
N P U S č P S
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
 • Stranica:
 • 1

Tema:

Šalabahter 10 Ožu 2011 20:51 #2247

 • CR
 • Izvan mreže
 • Junior Fisher
 • Postovi: 38
Budući da je jednom mojem kolegi bilo jako dosadno ove zime dao si je truda i iz raznih članaka i časopisa izvadio neke detalje o komponentama.

Ovo če vam dobro doći ako vam se ne čitaju dugački člaci pa da znate okvirno čemu što služi.

Ovo su osnovne komponente,a kroz koji dan ću staviti praškaste i tekuće dodatke,neke aminokiseline ulja i ostalo.


PREDIGESTIRANA BRAŠNA

To su brašna koja su tretiranjem enzimima prošla dio razgradnje i sada su probavljivija i topljivija od drugih.80% proteina od ukupne količine je topivo.To daje strašan signal šaranima.Što se tiče aminokiselina,daju puno jače i bolje rezultate od krupica i biljnih brašna.Izbjegava se baziranje kompletne nutritivne vrijednosti boile na ovoj namirnici,jer se ona brzo topi i privlači šarana,ali topljenjem i nestaje,pa ribi ne ostaje puno

RIBLJA BRAŠNA

Proizvode se sušenjem i mlijevenjem cijelih riba ili njihovih dijelova.Imaju jako privlačnu,ali i nutritivnu komponentu jer sadrže visok postotak masti i proteina,koji su za šarane lako probavljivi za toplih mjeseci.Dodaju se u smjesu u omjerima 10-40%.Imamo LT, riblje brašno sardina i inćuna,haringe,kita,lososovo i bijelo riblje brašno.Glavni nosioci kvalitete,proteina,bit će LTi brašno haringe.Vrhunske arome i ulja brašno sardina,poboljšanje brzine ulova i signala predigestirano brašno.

-LT brašno
-Najbolji izbor za najkvalitetniji mamac.Sadrži najviše esencijalnih aminokiselina od svih.Svijetlo smeđe je boje.
-Riblje brašno sardina i inćuna
-Najlošije zbog grube granulacije,ostataka kostiju,ribiči ga najviše upotrebljavaju zbog male cijene,tamnosmeđe je boje,sadrži do 60% proteina.
-Riblje brašno haringe
-Nešto kvalitetnije,tamnosmeđe boje,oko 60% proteina i nešto više bjelančevina.
-Bijelo riblje brašno
-Proizvodi se od fileta i dehidrirane kvalitetnije ribe,pa je znatno skuplje,ima manje masti i do 70% proteina.Smeđe je boje.
-Lososovo brašno
-Proizvodi se od dehidriranih ostataka lososa i pastrva.Po sastavu slično bijelom,narančaste boje.
-Kitovo brašno
-Dobiva se preradom kitova mesa,žute je do svijetlosmeđe boje,sadrži do 85% proteina.


PTIČJA HRANA

Mješavine sjemenki su lako probavljive,međutim niske kalorične vrijednosti.Dodavanjem određenih komponenti u smjesu pojačava im se proteinski i energetski sastav,čime dodatno raste njena privlačnost za šarane.Dodaje se u omjerima 10-40%.

Ptičju hranu možemo podijeliti na više vrsta.
-Za kavezne ptice
-Sadrži različite mješavine mlijevenih sjemenki
-Za izložbene i mlade ptice
-Sadrži mlijevene biskvite,krušne mrvice,kombinacije žitarica,sjemenki i oraščići obogačenih vitaminima i mineralima.
-Razni dodaci
-Robin Red,karofilno crvenilo,med u prahu,jaja u prahu,vitamini i minerali.

MLIJEČNI DERIVATI

Mliječni su derivati najčešće ekstrakti mliječnih proteina dobiveni iz mlijeka.Najpoznatiji su kazein i laktalbumin.To su vrlo kvalitetni sastojci čija je uloga poboljšati hranidbenu komponentu mamca i podizanje proteinske i nutricionističke vrijednosti.Imaju dobru topivost u vodi,ali su skupi.Ukomercijalnoj prodaji kazein je precizno razvrstan po granulaciji.Oznaka "mash 30" znači grublji i jeftiniji,a "mash 90" znatno finiji,bolji,ali i skuplji.Dodaje se u smjese tako da im udio bude 5-30%,osim kod izrade mamaca visoke hranjivosti gdje idu i do 50%.
Mlijeko u prahu također je jedan od korisnih komponenti.Sadrži do 35% mješavine mliječnih proteina,ugodnog je okusa i koristi se kao vezivo.Jeftinije od prethodnih komponenti.

MESNI DERIVATI

Razni mesni derivati su također odlični za izradu smjese (najčešće u kombinaciji s ribljim brašnom) ako se koriste u manjim dozama (do 20% u smjesi).Privlačni su i hranjivi.Neki provjereni sastojci su mesno,mesno-koštano,krvno i jetreno brašno.
-Mesno brašno
-Najkvalitetnije od svih ostalih.Dobiva se kuhanjem,sušenjem i mljevenjem mesa i unutrašnjih organa životinja.Ima do 60% proteina i povoljnog je aminokiselinskog sastava.Smeđe je boje.Dodaje se u smjese od 5-10% za dopunu aminokiselinskog sastava.
-Mesno-koštano brašno
-Nešto slabije kvalitete zbog sadržaja kostiju.Dobiva se preradom mesa i kostiju,bez probavnih organa, i ima do 45% proteina.
-Krvno brašno
-Dobiva se kuhanjem i sušenjem životinjske krvi.Sitne granulacije,crvene boje.Sadrži do 92% proteina,ima izuzetne vezive karakteristike u smjesi,stvrdnjava.Dodaje se u smjesu do 20%.Jako ga vole linjak i som.
-Jetreno brašno
-Pogodno uz mesno brašno i dehidriranu krv.Najviše ženjeza ima svinjska jetra,najviše proteina janjeća i pileća,najviša vitamina A (retinol) janjeća,a sve one sadrže i gotovo sve esencijalne aminokiseline potrebne šaranu.najcjenjenije brašno u izradi mikseva.

ŽITARICE I NJIHOVI DERIVATI

Danas se bez njih do dobre boile ne može.Kao sastojci su jeftini,imaju jaku vezivu komponentu i niski postotak proteina.Dobro primaju,nose i otpuštaju arome i aditive,a i šarani ih vole.Najkorisniji su kukuruzna i pšenična krupica,sojino i grubo rižino brašno,pšenični i kukuruzni gluten,soja izolati itd..
-Kukuruzna krupica
-Poboljšava tvrdoću i okus boile,omogučava lakše rolanje smjese.Dobro je u smjesi imati barem 10%.
-Pšenična krupica
-Ukusno vezivo,dodavanjem u smjesu povečava se žilavost mamca i dodatno se vežu ostale komponente.
-Grubo rižino brašno
-Daje smjesi tvrdoču i dobro veže mirise.uputrebom se dobiva hrapava kora boile koja ponekad može bolje primati i nositi mirise.Dozira se 5-15% u miks.
-Sojino brašno
-Može biti punomasno ili odmašćeno,ima do 50% proteina,odličnu vezivost,dobro se rola i nosi arome.
-Soja izolati
-Obično dolaze na tržište kao 75 i 90 postotni pripravci.Izolati su vrlo lagane komponente,stoga je potreban velik oprez pri doziranju kako nebi dobilli plivajuće memce.Povečavaju količinu proteina u smjesi.Dobar kao nadomjestak u izradi plivajućih mamaca.
-Pšenični gluten
-To je proteinski ekstrakt pšenice,koristi kao vezivo,ali postoje mnoga druga puno bolja i kvalitetnija veziva.
-Kukuruzni gluten
-Proteinski ekstrakt kukuruza,upotreba slično kao i prethodni

OSTALI PROVJERENI SASTOJCI

-Albumin jajeta
-Dobiva se sušenjem bjelanjaka jaja.Vrlo dobro vezivo,ali skupo.Koristi se u manjim količinama za pojačavanje tvrdoće mamca kada se lovi tamo gdje ima sitne ribe,rakova,kornjača i sl..
-Mliječna zamjenica
-Koristi se za hranjenje teladi i janjadi.Ima odlične sastojke za smjesu kao što su mlijeko i sirutka u prahu,bjelančevine soje i arome.Bijeli ili žućkasti prah ugodnog mirisa.
-Rakovo brašno
-Prah specifičnog mirisa i okusa.šarani ga vole.Smeđe je do narančaste boje,sadrži do 75% proteina.Vrlo je lagano pa dozirati oprezno.

Zahvalu/e je/su izjavio/li sljedeći korisnik/ci: rencyzg, tibor, Kukac, Brzi5, borki, zloćo, irm, hrca_os, ŠOGE, WERTO...

Re: Šalabahter 10 Ruj 2012 13:39 #16033

 • GogoRush
 • Izvan mreže
 • Fresh Fisher
 • Postovi: 19
Gdje je nastavak koji si napisao na poćetku teksta ?

 • Stranica:
 • 1
BA background